Lagotto

Copyright © All Rights Reserved

Kennel Lakelover's

Lagotto romagnolo

 

Lagotto romagnolo är en gammal ras med anor flera hundra år tillbaka och kommer, som namnet skvallrar om, från Emilia Romagna i Italien. Det är en arbetande ras som i Italien används till att leta efter tryffel. Med hjälp av sitt fantastiska luktsinne kan hundarna finna den exklusiva svampen som kan växa upp till 60 centimeter under jordytan. Söken sker ofta i mycket svår terräng och det gäller att hunden kan söka både noggrant och uthålligt.

 

I Sverige har rasen, liksom de flesta andra raser, blivit mer av en sällskapshund men det är viktigt att poängtera att det fortfarande är en aktiv ras med mycket vilja att arbeta. Hur vi väljer att arbeta med våra hundar kan skilja sig mycket åt. Många använder dem till att träna och tävla i olika hundsporter som till exempel agility, lydnad eller bruks. På Gotland där det växer vild tryffel används den till det den ursprungligen är tänkt för nämligen att leta tryffel. Att det sedan inte finns ”riktigt” tryffel att leta spelar ingen roll, många lagotto letar olika varianter av oätlig tryffel exempel hjorttryffel eller tränas att leta efter någonting annat som till exempel leksaker, godis eller varför inte kantareller.

 

Lago är den italienska benämningen på sjö och att lagotton är en vattenälskande ras har nog de flesta lagottoägare lagt märke till. Det är inte särskilt konstigt eftersom rasen användes som vattenhund långt före den skolades om till tryffelhund.

 

Den krulliga pälsen är ett kännetecken för lagotton och den uppfattas som en icke-fällande ras eftersom pälsen den tappar inte faller till golvet utan stannar kvar i pälsen och bildar, om den inte avlägsnas, tovor. Lagotto är således en ras som kräver en hel del pälsvård för att hållas i gott skick både till utställning och vardag. För att förenkla pälsvården kan pälsen klippas kort, det bildas då mindre tovor i den och den blir lättare att hålla efter.

 

När vi skaffade vår första lagotto hade vi varit utan hund i ungefär ett år. Vi var då ute efter en pigg och alert hund som gärna fick vara av en arbetande ras och av en slump ramlade Johannas mormor över en artikel på Internet om en lagotto som letade kantareller. Vi läste på mer om rasen och under de kommande två åren besökte vi olika kennlar och intervjuade alla vi träffade med en lagotto för att till slut bestämma oss för en uppfödare. Våren 2005 blev både vi och Johannas mormor och morfar med lagotto för första gången och trots att det var mycket arbete med två valpar samtidigt i familjen fastnade rasen direkt i våra hjärtan.

 

Tillsammans med våra lagotto har vi gjort flera resor till Italien där vi har deltagit både på raduno och tävlat i tryffelsök med fina resultat. 2009 placerade sig Lex som bästa hane på radunon och som fyra i classe libera på tryffelprovet vilket gav honom en andra placering totalt i tävlan om kombinatet, en väldigt prestigefylld utmärkelse som ännu inte har erövrats av någon icke-italiensk hund. 2012 blev tryffelprov en officiell tävlingsform i Italien och då Lex var först ut på tävlingsbanan blev han också den första lagotton att hitta tryffel på ett officiellt prov.

 

Vi anser det viktigt att bevara lagottons ursprungliga arbetsegenskaper i kombination med en sund och exteriört rastypisk hund. Att regelbundet resa till Italien, delta på prov och utställning samt att träffa många olika uppfödare och rasentusiaster gör det möjligt för oss att hålla oss uppdaterade på vad som händer inom rasen.