Bolognese

Copyright © All Rights Reserved

Kennel Lakelover's

Bolognese

 

Bolognese är en ras med anor från romartiden och kommer som namnet skvallrar om ifrån området kring Bologna i Italien. Det är en utpräglad sällskapshund som är mycket tillgiven sin ägare och sin familj. Bolognesen sågs som en mycket värdefull hund och överlämnades ofta som en mycket uppskattad gåva mellan dignitärer från romartiden och fram till och med 1700-talet.

 

Bolognesen är en liten, kvadratisk och robust hund som ofta sågs tillsammans med de fina damerna och då gärna på armen som en riktig sällskapshund, vilket skvallrar om en liten och nätt hund då damerna skulle orka bära runt den en hel dag. Sin höjdpunkt hade bolognesen under renässansen och finns idag representerad på målningar av bland annat Titian, Goya och Breughel.

 

Flera berömdheter hade bologneser bland annat kan nämnas Madame de Pompadour, Katarina den stora av Ryssland och Maria Theresia, kejsarinna av Österike. Den sistnämnda sägs ha varit så förtjust i sin bolognese att hon efter dess död lätt få den uppstoppad för att på så sätt kunna bevara sin sällskapshund.

 

Bolognese uppfattas många gånger som en icke-fällande ras eftersom pälsen den tappar inte faller till golvet utan stannar kvar i pälsen och bildar, om den inte avlägsnas, tovor. Det gör att det krävs en hel del pälsvård av en bolognese, gärna lite varje dag eftersom pälsen då blir betydligt lättara att sköta om och en minskad mängd tovor främjar en god pälskvalitet då inte mer päls än nödvändigt avlägsnas. Eftersom pälsen kräver daglig omvårdnad är det viktigt att vänja valpen, såväl som dig själv, vid kamning och borstning dagligen från det att den är liten.

 

Våren 2008 blev vi kontaktade av SVT då de behövde en italiensk hund till en TV-inspelning. De hade redan varit i kontakt med en vän till oss som genom sin zoobutik tillhandahöll undulater till inspelningen och när de tyckte att hennes cane corso var för stor för att passa till inspelningen blev de rekommenderade våra lagotto. Det bestämdes snabbt att någon av våra lagotto skulle vara med i filmen men tre dagar innan inspelning ringde de för att berätta att regissören hade ångrat sig och önskade nu en ännu mindre italiensk hund som en sexåring skulle orka bära. Eftersom vi visste att uppfödaren av våra lagotto även hade bologneser kontaktade vi henne och bestämde att en av hennes bologneser, Gea, skulle vara med.

 

Det var en miniserie i två delar om Selma Lagerlöf som sändes på SVT under julhelgen 2008 som skulle spelas in och när tiken Gea sedan parades var det självklart att valparna fick namn efter karaktärer från filmen. Vi bestämde ganska snart att en av valparna skulle få flytta hem till oss och eftersom hanen var den som såg mest lovande ut var det Carl Larsson som blev vår.

 

Larsson har fungerat som en perfekt maskot till våra lagotto, han är mycket hund i en liten förpackning och tror egentligen att han är en lagotto. Larsson är utställd en hel del både i Sverige och flera europeiska länder där han har cert från varje land han har tävlat i. Som nya i rasen fick vi kontakt med flera uppfödare på utställningar och vintern 2010/11 erbjöd en av dessa uppfödare att köpa en hanvalp, Tore, från sin uppfödning.

 

Eftersom vi inte hade några tikar startade vi vår uppfödning genom att låna in Larssons syster, Scheffelfältets Sophie Elkan och para med vår Tore och fick därefter vår första bolognesekull. Idag har vi totalt sex bologneser i vår kennel, två hanar och fyra tikar.

 

Eftersom vi anser det viktigt att hålla oss uppdaterade inom rasens utveckling gör vi ofta resor där vi deltar på utställning eller vid seminarier runt om i Europa. Det är även utmärkta tillfällen av träffa andra uppfödare och intresserade av rasen för att utbyta tankar och erfarenheter, något som vi anser väldigt viktigt då bolognese är en relativt liten ras.